Hitler’in Komandosu Otto Skorzeny

Otto Skorzeny

Otto Skorzeny, İkinci Dünya Savaşı’nın en dikkati çekici karakterlerinden biri olsa da, bir Nazi subayı ve Waffen-SS komandosu olması nedeniyle ismi pek anılmayan ve ancak benim gibi İkinci Dünya Savaşı tarihine ilgi duyan kişilerin  varlığından haberdar olduğu son derece çarpıcı bir kişi.

otto skorzeny

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Adolf Hitler gibi Avusturyalı olan Otto Skorzeny, üniversitede inşaat mühendisliği eğitimi almıştır. Skorzeny, üniversite öğrencisi olduğu yıllarında eskrim sporu ile ilgilenmiş ve katıldığı bir müsabakada sol yanağına ömür boyu taşıyacağı bir kılıç yarası almıştır.

Henüz 23 yaşındayken önce Nazi Partisi’ne ardından da  Nazi Saldırı Bölüğüne (SA – Sturmabteilung) katılan Skorzeny, İkinci Dünya Savaşı’nın kıvılcımı olan Almanya’nın 1939 yılında Polonyo’yı işgali sırasında Alman Hava Kuvvetleri’nde (Luftwaffe) gönüllü olarak görev yapmak istemiş ancak o sırada çok yaşlı (31 yaşında) olduğu ve boyu da çok uzun (1.92 cm) olduğu için reddedilmiştir.

Otto Skorzeny, hava kuvvetleri için dezavantaj teşkil eden uzun boyunu Hitler’in koruma subayı olarak avantaja dönüştürdü ve uzun boyu ve atletik fiziği ile Hitler’in yakın korumalığına getirildi. Ardından 1941 yılında Sovyetlere karşı gerçekleştirilen taarruzda İkinci SS Panzer Tümen’inde görev yaptı. 1942 yılında bir şarapnel parçası ile sırtından yaralanan Skorzeny, tedavi gördükten sonra demir haç madalyası aldı ve sonraki zamanlarda komanda ve özel harpçi olarak ordudaki görevine devam etti.

Otto Skorzeny’in Operasyonları

Fransuva (François) Operasyonu

Skorzeny’nin özel harp komandosu olarak katıldığı ilk operasyon, 1943 yılında Amerikan ve İngilizler’in Sovyetlere lojistik destek sağladığı İran’daki lojistik hatlarına paraşütle indirme yapıp ardından muhalif Kaşkay (Qashqai) Türkleri vasıtasıyla sabotaj eylemi düzenlemekti. Ancak yetersiz askeri ve lojistik destek nedeniyle operasyon başarsızlıkla sonuçlandı.

Gran Sasso Operasyonu ve Otto Skorzeny

Otto Skorzeny’nin katıldığı ikinci özel harp operasyonu ise tutuklu bulunan Benito Mussolini’yi İtalya’dan kaçırmaktı. İkinci Dünya Savaşı’nda Almanya ve Japonya ile birlikte miğfer (axis) ülkelerinden biri olan İtalya, savaşın pek çok cephesine yenilgiyle karşılaşmış ve İtalya’nın uğradığı fiyaskolarda hep Almanya imdada yetişmiştir. İtalya’nın, savaşın neredeyse her cephesinde yenilgiye uğramasına ek olarak İtalya’nın o dönem başbakanı olan Benito Mussolini’nin görevden alınıp tutuklanmasında dahi yine imdada yetişen Almanya olmuştur. Kuzey Afrika cephesinde İngilizlere karşı yaptığı kurnaz askeri taktiklerle İtalyanların yardımına koşan ve İngilizlere karşı yürüttüğü başarılı askeri operasyonlar nedeniyle “Çöl Tilkisi” lakabını alan ve Hitler’in en başarılı generallerinden birisi olan Erwin Rommel’e rağmen İtalya’nın Kuzey Afrika’da başarsız olması ve müttefik devletlerin (ABD ve İngiltere) 1943 yılı ortasında Sicilya üzerinden İtalya’ya çıkarma yapması, üstüne üstlük bir de başkent Roma’yı bombalaması üzerine, İtalya Kralı Emmanuel ve faşist konsey, Mussolini’yi başarsızlığı nedeniyle görevden aldı ve tutuklattı.

 

 

 

 

 

 

 

Hitler, Avrupa’daki tek müttefiki olan İtalya’nın kendisi gibi faşist liderinin görevden alınmasını Almanya açısından ve savaşın seyri bakımından büyük bir risk olarak görüyordu ve bu nedenle Mussolini’nin kaçırılmasına karar verdi ve yaptığı toplantılar sonucunda Mussolini’yi kaçırma operasyonunun başına Skorzeny’i getirdi. Mussolini’yi kaçırıp Almanya’ya getirme görevini alan Otto Skorzeny operasyon hazırlıklarına başladı ve öncelikle Mussolini’nin yerinin tespit edilmesi için istihbarata yoğunlaştı. Gizli bir hapishanede tutulan Mussolini’nin yeri bilinmiyordu ve güvenlik nedeniyle Mussolini’nin tutulduğu yer sürekli değiştiriliyordu.

 

 

 

 

İstihbaratçılardan gelen bilgilere göre önce iki küçük İtalyan adasında tutulan Mussolini’nin son olarak Gran Sasso şehrindeki bir dağ otelinde tutulduğu ve otel binasının da 200 asker tarafından korunduğu tespit edildi ve kısa bir operasyon hazırlığının ardından Otto Skorzeny, 105 SS komandosu ile birlikte 12 planör uçakla otelin bulunduğu dağ yamacına iniş yapıp otel girişinde bulunan İtalyan komutanı yakalayıp etkisiz hale getirdiler. Öldürülme tehdidi karşısında İtalyan komutan askerlerine ateş etmeme talimatı verdi. Böylece Skorzeny hiç kan dökmeye bile gerek kalmadan Mussolini’yi iniş yaptıkları planör uçağa bindirip Almanya’ya kaçırdı.

 

 

 

 

 

Bu başarılı operasyonun ardından Skorzeny Mussolini ile hatıra fotoğrafı çektirdiği gibi ayrıca şövalye haçı madalyası alıp terfi etmiştir.

Uzun Atlayış Operasyonu

Alman istihbaratı, bir ABD donanma gemisinin gizli kodlu mesajını çözerek müttefik kuvvetlerin 3 lideri olan Churchill, Roosevelt ve Stalin’in 1943 yılı Ekim ayında Tahran’da toplanacağı bilgisini aldı ve konferansı basıp 3 lideri aynı anda suikast ile öldürme planı yapıldı ve bu operasyonun başına da Skorzeny getirildi. Ayrıca o dönemde İngiltere’nin Türkiye büyükelçiliğinde uşak olarak çalıştığı halde Naziler için casusluk yapan Çiçero kod adlı Türk asıllı ünlü gizli ajan İlyas Bazna da Tahran Konferansı hakkında verdiği önemli istihbaratlar ile operasyona dahil oldu ki kendisi iyi derecede İngilizce bildiği halde yabancı dil bilmeyen, eğitimsiz, cahil ve aptal bir uşak numarası yaparak İngilizler’den topladığı çok önemli gizli bilgi ve belgeleri Almanya’ya vererek İkinci Dünya savaşının en efsanevi casuslarından birisi olmuştur. Bu arada belirtmekte fayda var; İlyas Bazna da aynı Otto Skorzeny gibi ayrı bir yazının konusu olacak kadar hayli ilginç bir karakter.

Batılı müttefiklerinin fark edemediği Uzun Atlayış operasyon planını Sovyetlerin ünlü gizli ajanları Kuznetsov ve Vartarian tespit etti. Sovyet istihbaratı için çalışan Kuznetsov, içki içtikçe konuşkan hale gelen üst düzey bir Nazi subayından operasyonu duyup Sovyetler’e bildirmesi üzerine operasyon ön hazırlığı için Tahran’a yakın Kum şehrine paraşütle inen 6 Alman radyo operatörü Sovyet ajanlarca takibe alındı. Alman radyocuları Tahran’a kadar takip edip Berlin’le kurduğu gizli iletişimi de tespit eden Sovyetler, Otto Skorzeny’nin kendi adamlarıyla beraber operasyon için Tahran’a ikinci bir indirme planladığını anladı. Tahran’a inen ilk operasyon ekibi Sovyetler tarafından yakalanınca Uzun Atlayış Operasyonu iptal edildi ve Skorzeny hiçbir zaman Tahran’a gitmedi.

Panzerfaust Operasyonu

 

 

 

 

 

 

İkinci Dünya Savaşı’nın sonlarına doğru 1944 yılında Macar Amiral Horthy’nin Kızıl Ordu ile gizli temasa geçip teslim olma müzakereleri yaptığını öğrenen Hitler, Macaristan’ın Sovyetler’e teslim olması halinde Almanya’nın güney sınırlarının tehlikeye düşeceği sonucuna varıp Amiral Horthy’e karşı operasyon düzenlenmesine karar verdi. Operasyonun başına da tahmin edileceği üzere yine Otto Skorzeny getirildi. Skorzeny ve adamları mini bir operasyon düzenleyip Amiral Horthy’nin oğlunu yakalayıp Viyana’ya kaçırdı ve Amiral Horthy oğlunun canını kurtarmak için görevinden istifa etmek zorunda kaldı. Böylece Hitler, Skorzeny sayesinde Macaristan’ın Sovyetler’e teslim olup saf değiştirmesini engellemiş oldu ki bu da savaşın Almanya lehine uzamasını sağlamıştır.

Griffon (Greif) Operasyonu

Operasyon Greif, Otto Skorzeny’nin katıldığı en meşhur ve en sıradışı operasyondur. Müttefiklerin Batı cephesinde ilerleyişini durdurmak isteyen Hitler olağandışı bir operasyon için yine Otto Skorzeny’i görevlendirdi. Alman ordusunda İngilizcesi en iyi olan askerlerden özel birlik kuran Skorzeny, İngilizce bilen Alman askerlerine önce İngiliz ve Amerikan ordu sistemi ve rütbeler öğretildi. Ardından askerleri İngilizce bilgilerine göre gruplara ayırdı ve aksansız ve en iyi İngilizce konuşan askerlere en kritik görevler verildikten sonra İngilizce konuşan bu askerlere Amerikan ve İngiliz askeri üniformaları giydirerek ve müttefik askerlerin askeri teçhizatları ile donatarak müttefiklerin cephesine gizlice sızmalarını ve sabotaj eylemleri düzenlemelerini emretti. Operasyonun temel amacı İngiliz ve Amerikan askeri kılığına girmiş Alman askerler vasıtasıyla karşı cephede kafa karışıklığı ve kaos çıkartmak, müttefik askerleri paranoyaya sokmak ve düşman ordunun moralini bozmaktı. Bu sayede müttefik orduların Almanya’ya ilerleyişi durdurulacaktı.

otto skorzeny

 

 

 

İngiliz ve Amerikan askeri numarası yapan Nazi askerileri timler halinde karşı cepheye sızıp çeşitli sabotaj eylemleri ve suikastler düzenledi. Operasyon öylesine başarılı ilerledi ki İngiliz ve Amerikan üniforması ile müttefik cephesinde sabotaj yapıp yakalanan Nazi askerleri nedeniyle müttefiklerin ordusunda müthiş bir paranoya oluştu ve askerler birbirlerden şüphe etmeye başladı. Müttefik askerleri artık nereye baksa Alman sabotajcı ve ajan görmeye başladı. Hatta Otto Skorzeny’nin müttefik ordu komutanı Eisenhower’ı Amerikan askeri kılığında birine öldürteceği yolunda dedikoduların artması üzerine Eisenhower’ın korumalarının sayısı ve güvenlik tedbirlerinin niteliği öylesine artırıldı ki İngiliz genelkurmay başkanı Montgomery bile ancak sıkı güvenlik önlemlerinden geçtikten sonra ABD genelkurmay başkanı Eisenhower ile görüşebilmiştir. Ancak neticede Griffon Operasyonu kendi içinde başarılı olsa ve amacına ulaşsa da Almanların mağlup olmasını engelleyemedi.

Kurtadam (Werwolf) Operasyonu

1944 yılının ikinci yarısında, savaşın sonlarına doğru yenileceğini anlayan Hitler, savaş sonrası yenilgi durumunda Almanlar arasında direniş örgütleyip gönüllü gerilla birlikleri oluşturmayı amaçlayan Kurtadam Operasyonu’nda da yine Otto Skorzeny aktif görev almış ve askeri eğitim vermiştir. Kurtadam Operasyonu kapsamında bazı bombalama, sabotaj ve suikast eylemleri düzenlenmişse de operasyon nihai hedefine ulaşamamıştır.

Tutuklanışı ve Hapisten Kaçışı

 

 

 

Otto Skorzeny, İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinin ardından müttefikler tarafından yargılandı ve özellikle Griffon Operasyonu’nda savaş hukukunu ihlal ettiği gerekçesiyle hapse mahkum edildi. Ancak, son derece ironik bir şekilde aynen Griffon Operasyonu’nda olduğu gibi yine Amerikan askeri üniforması giyen ve Skorzeny’i mahkemeye götürmek üzere teslim almak için gelen Amerikan subayı numarası yapan 3 Nazi askerinin düzenlediği mini bir operasyonla 1948 yılında hapisten kaçırıldı. Hapisten firar ettikten sonra bir süre Almanya’da saklanan Skorzeny daha sonra İspanya’ya kaçtı ve yaşımına orada devam etti.

 

 

 

Otto Skorzeny, gerek yaşam öyküsü gerekse düzenlediği operasyonlarla filmlere konu olabilecek bir karakter olmasına rağmen bir Nazi subayı olması nedeniyle ismi gündeme getirilmeyen bir asker olarak tarih sayfalarında kalmıştır.

Otto Skorzeny Hakkında İlginç Bilgiler

  • Benito Mussolini’yi kaçırarak İkinci Dünya Savaşı’nın seyrini değiştirmiştir.
  • Oğlunu kaçırdığı Macar amirali istifaya zorlayıp savaşın Almanya lehine uzamasını sağlamıştır.
  • Tarihteki en ilginç askeri operasyonlardan biri olan Griffon Operasyonu ile düşman saflarda gerçek bir kaos çıkartmıştır.
  • 1944 ve 1945 yılında fotoğrafının bulunduğu “Aranıyor” ilanı tüm Avrupa’da sokaklara yapıştırılmıştır
  • Arjantin’de başkan Juan Peron’un danışmanlığını ve Eva Peron’un korumalığını yapmıştır.
  • Otto Skorzeny Yaser Arafat da dahil olmak üzere Filistinli gerillalara askeri eğitimi vermiştir.

Av. İlker Atamer

Kaynaklar:

  • Basil Liddell Hart – History of the Second World War
  • Basil Liddell Hart – The German Generals Talk
  • William L. Shirer – The Rise and Fall of the Third Reich