Türkiye’de Arapça İsimlerin Yaygın Olması
İçişleri Bakanlığı’na bağlı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, nüfusa kaydedilen bebeklerin isimlerini baz alarak her yıl Türkiye’de en çok verilen kız ve erkek isminin istatistiklerini bu sayfada yayınlıyor.
Türkiye’de 2016 ve 2017 yılında çocuklara en çok verilen 10 isme bakalım:
İstatistiklere bakıldığında en çok verilen isimlerin zaten bildiğimiz isimler olması nedeniyle herhangi bir anormallik göze çarpmıyor. Ancak en çok verilen bu isimlerin kökenine ve hangi dilden geldiğine bakıldığında oldukça anormal bir tablo karşımıza çıkıyor. Zira resmi dili Türkçe olan ve Türkçe konuşulan ülkemizde en çok verilen isimlerin %90’ı Türkçe değil!
2016 ve 2017 yılında en çok verilen 10 erkek isminin 9’u da Arapça. Mehmet Türkçe bir isim olsa da Arapça ismin Türkçeleşmiş hali. Aynı şekilde 2016 yılında en çok verilen kız isimlerinden birisi (Defne) hariç diğer 9’u da Arapça. Netice olarak son 2 yıldır Türkiye’de doğan çocuklara verilen en yaygın 10 ismin %90’ı Arapça.
Resmi dili Türkçe olan Türkiye’de Arapça isimlerin bu kadar yaygın olması hem şaşırtıcı hem de Türkçe adına son derece üzücü. Malezya ve Endonezya gibi nüfusunun büyük çoğunluğunun Müslüman olduğu ülkelerde de Arapça isimler kullanılıyor ama kesinlikle bu kadar yaygın değil.
Araplar Tükçe İsim Kullanmazken, Türkler Niçin Çocuklarına Arapça İsim Veriyor?
Araplar çocuklarına Türkçe isim vermezken biz neden çocuklara Arapça isim veriyoruz acaba? Türkçe’nin bulunduğu coğrafya itibariyle Farsça ve Arapça’dan etkilenmesi gayet normal. Zaten Türkçe’de de çok sayıda Arapça kökenli sözcük bulunuyor ama çocuklar verilen en yaygın isimlerin neredeyse %90’ının Arapça olması son derece garip. Bu istatistiklerden yola çıkarak herhalde Türkiye’nin, çocuklara en çok yabancı dilde isim verilen ülke durumunda olduğunu söyleyebiliriz.
İsimler bazen dededen toruna geçtiği için eskiden beri kullanılagelen Arapça isimlerin günümüze kadar bu şekilde yayılmış olması kuşkusuz önemli bir etken. Ancak Arapça isimlerin bu kadar yaygın olmasında etkili olan bir başka neden varsa o da muhtemelen Arapça isimlerin “dini isim” sanılmasıdır. Oysa bu Arapça isimler İslam’la birlikte ortaya çıkmadı ve Arapça isimler İslam’dan önceki Arap toplumunda da zaten kullanılıyordu. Bu bakımdan dini sebeplerle Arapça isim koymanın mantıksal bir dayanağı yoktur.
Türkçemize daha çok sahip çıkılması ve Türkçe isimlerin yaygınlaşması dileğiyle…
Av. İlker Atamer